"Utbildningen ger större förståelse för det rättsliga systemet"
Elisabeth Östlund närmar sig slutet av sin resa som studerande på YH-utbildningen Paralegal. Utbildningen har inte bara gett henne teoretisk kunskap utan också ...
Information
14 april
18 augusti
80 veckor, 4 terminer
(21 veckor LiA)
Hagagatan 23A, Plan 4
Stockholm
35
Kostnadsfri
Som Paralegal varierar arbetsuppgifterna utifrån om du väljer att arbeta på en advokatbyrå, domstol, ett företags juridiska avdelning eller en myndighet. Påhlmans Handelsinstitut har bedrivit Paralegalutbildningen sedan 2006 och innehållet i utbildningsplanen är framtagen i nära samarbete mellan Påhlmans Handelsinstitut, advokater och bolagsjurister, samt lärare inom ekonomi och juridik från högskolor. Detta för att säkerställa att utbildningen möter de krav på kvalitet och kompetenser som företag i branschen kräver.
Övergripande mål för YH-utbildningen Paralegal är att ge den studerande nödvändiga kunskaper för att kunna utföra arbetsuppgifter motsvarande en kvalificerad juristassistent vid en advokatbyrå, eller specifika juridiska arbetsuppgifter vid ett större företag eller offentlig förvaltning, dock utan krav på juridisk examen från högskolan.
I utbildningen ingår 21 veckor LIA kurs. LIA är fördelat på två perioder/kurser. LIA innebär att den studerande omsätter och tillämpar teoretiska kunskaper från utbildningen under ledning av en handledare på en arbetsplats inom branschen.
Vi vill att du söker din LIA själv, med hjälp av dina egna kontakter och målsättningar.
Huvudkurserna är juridik, ekonomi, legal English, IT och digitalisering, juridisk svenska, kommunikation, två långa perioder av praktik (LIA, 11 + 10 veckor) samt ett examensarbete.
I utbildningen ingår bl.a. projektarbeten och presentationer i mindre grupper och/eller helklass.
För att kunna antas till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Grundläggande behörighet genom ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen eller motsvarande utländsk utbildning. Ett slutbetyg och gymnasieexamen ska innehålla minst 2 250 godkända poäng, med godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt gymnasiearbete i en gymnasieexamen (2014 och framåt).
Mer information om ansökan och antagning via Yrkeshögskolan.
Särskilda förkunskaper är minst E eller godkända betyg i Svenska 2 (tidigare B) eller Svenska som andraspråk 2 samt Engelska 6 (tidigare B).
För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet finns det ändå en möjlighet att ansöka. Du kan söka med så kallad reell kompetens, dvs att du har tidigare erfarenheter och kommer att kunna klara utbildningen och att arbeta inom det yrke som utbildningen leder till. Om du åberopar reell kompetens, behöver du klicka i din ansökan att du ansöker med reell kompetens och ladda upp kopior som styrker den behörighet som du saknar.
Din ansökan bedöms efter sammanräkning av betyg och resultatet av ett särskilt test.
Antagning och beslut tas därefter av ledningsgruppen. Den sökanden antas i den ordning poängen utvisar, där den med högst poäng antas först.