Mod och utbildning har gett Denise ett lyft i karriären
Denise Carlssons livsresa började i Chile. Sju år gammal kom hon till Sverige, tillsammans med mamma och en storasyster. Som liten såg Denise sin mamma kämpa sig in i det nya landet, genom att studera svenska och utbilda sig.
– Jag tänker ofta på hur modig mamma var, som lämnade tryggheten i hemlandet och kom hit till Sverige med oss två. Hennes mod har inspirerat mig.
Arbetslivsresan för Denise började på IKEA. Redan under gymnasiets handelsprogram gjorde hon praktik på det stora möbelvaruhuset i Västerås, vilket sedan resulterade i en fast anställning under flera år.
Bytte jobb mitt i krisen – och fördubblade lönen
När Denise blev ensam med en nyfödd son förändrades den ekonomiska spelplanen rejält.
– Det var väldigt tufft, så jag fick verkligen ta på mig mina big pants, förklarar hon.
En väninna tyckte att Denise borde prova på ett säljjobb för att få lite fler siffror på lönebeskedet. Sagt och gjort: Denise sökte och fick ett jobb som prenumerationssäljare.
– Jag visste att jag behövde göra någon förändring och min väninna trodde att jag skulle lyckas. Så trots att jobbet var helt provisionsbaserat vågade jag ta steget in i säljvärlden.
Karriärsteget skulle visa sig vara lyckat. Ganska snart fördubblade Denise sin lön. Arbetet gick så bra att en konkurrent hörde av sig och lyckades värva Denise.
– Där avancerade jag ganska snabbt till säljcoach och fick så småningom även sköta kundservice och fakturering, berättar hon.
Företaget ville inte satsa – då satsade Denise själv
Efter drygt åtta år på sin arbetsplats kände Denise att hon stod och stampade.
– Jag föreslog företagsledningen att de skulle ta hem redovisningen och låta mig sköta den i stället. Samtidigt föreslog jag att de skulle bekosta en ekonomiutbildning åt mig.
Företaget nappade inte på erbjudandet; de ville varken ta hem redovisningen eller betala en utbildning. Men vid det här laget har du kanske förstått att Denise inte tillhör den andelen av befolkningen som sätter sig ner med armarna i kors vid första motgång.
I stället började Denise söka efter lämpliga ekonomiutbildningar, som hon tänkte bekosta själv. För att reda ut livspusslet var det viktigt att utbildningen var på distans och erbjöd hög flexibilitet i studierna. Valet föll ganska snart på Påhlmans.
– Min mans farfar gick på Påhlmans för många år sedan, så han tipsade mig om att söka mig dit. Och deras upplägg passade mig perfekt.
Påhlmans flexibla studieupplägg var nödvändigt
Under ett års tid studerade Denise till ekonomiassistent. I utbildningen ingick även löneadministration.
– Det var en väldigt intensiv tid. Jag jobbade 100 procent, studerade 50 procent och tog dessutom hand om barn, hem och familj, minns hon.
Utan det flexibla studieupplägget hade det inte varit möjligt för Denise att studera.
– Det var bra att jag kunde sitta på kvällar och titta på videoklippen. Vi fick väldigt snabb återkoppling från lärarna och kunde chatta med både lärare och elever. Det var precis vad som krävdes för att jag skulle kunna genomföra en utbildning, med mitt snäva tidsschema.
Denise fick uppleva flexibiliteten från Påhlmans även på andra sätt. Under en period med heltidsjobb, praktik och utbildning fick hon möjlighet att pausa studierna för en tid.
– De har varit väldigt tillmötesgående och vill verkligen att vi som studerar ska lyckas. Jag upplevde alltid att de ville ge oss de bästa förutsättningarna.
Fick frågan om jobbet på en After Work
När det blev dags för praktik ringde Denise runt till alla de större redovisningsbyråerna i Västerås. Men praktikplatsen fanns närmare än hon anat – på andra sidan gatan.
– Jag såg deras skylt och gick dit för att fråga. Det blev min praktikplats på förmiddagarna i tre månader, och det har jag aldrig ångrat.
Under praktiken fick Denise även följa med kollegorna på en After Work. Där fick hon frågan om hon ville jobba kvar efter praktiken. Företaget var så nöjda med hennes insatser att de bestämde sig för att matcha hennes tidigare lön.
– Jag började som redovisningsassistent, men hade till en början även en del marknadsföring och försäljning i min tjänst.
Avancerade till gruppchef efter HR-utbildningen
De flesta hade kanske stannat där. Och varit ganska nöjda med utvecklingen. Men du känner ju Denise. Hon ville förstås framåt.
– Jag kände att jag ville växa och arbeta mer med löne- och personalfrågor. Så jag hoppade på en utbildning till HR-koordinator på Påhlmans.
Efter utbildningen har Denise avancerat till gruppchef på företaget och leder i dag elva anställda på avdelningen.
– Jag har haft väldigt stor nytta av utbildningen inom HR. Tidigare hade jag mest haft coachande samtal med medarbetare på säljavdelningen, men nu känner jag mig trygg även med de svåra samtalen.
”Vi behöver omringa oss med stöttande personer”
Både självförtroendekurvan och tillväxtkurvan pekar uppåt, intygar Denise. Utbildningarna på Påhlmans, i kombination med stort förtroende från arbetsgivaren, har betytt mycket.
– Absolut, jag har vuxit enormt mycket. Jag visste sedan tidigare att jag kunde sälja, men nu får jag hela tiden feedback på att jag är bra på att hantera även ekonomi och personal.
Denise tror att fler kvinnor skulle kunna göra samma karriärresa som hon – om de bara vågade satsa och hade rätt stöd från omgivningen.
– Jag tror vi alla behöver omringa oss med människor som tror på oss och som vill hjälpa oss att lyckas. Det stödet kände jag hela tiden från både lärare och andra medarbetare på Påhlmans, säger Denise.
Denise tre bästa tips till kvinnor som vill studera mitt i livet
- Välj en utbildning med ett flexibelt studieupplägg, så att du kan kombinera studierna med arbete, familj och fritid.
- Struktur är A och O för att lyckas. Planera din tid väl och ha tydliga, uttalade målsättningar för vad du vill uppnå.
- Omringa dig med människor som tror på dig och vill att du ska lyckas, och våga ta hjälp från omgivningen. De som arbetar på Påhlmans är verkligen all in för att stötta kvinnor som karriärväxlar.